Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα απο την Βουλή

Επερώτηση στη Βουλή για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των Σχολικών Καθαριστριών

1

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

• Εσωτερικών

• Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

 

ΘΕΜΑ: Καθυστερήσεις στις πληρωμές των Σχολικών Καθαριστριών.

 

Το ζήτημα του εργασιακού καθεστώτος των σχολικών καθαριστριών, οι οποίες καλούνταν να συμβληθούν για λίγους μόνο μήνες με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ως εργολάβοι καθαριότητας, αμειβόμενες με βάση τον αριθμό των σχολικών αιθουσών που καθάριζαν, δεν είναι νέο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έλαβε σειρά μέτρων σε όφελος των σχολικών καθαριστριών που εργάζονται με αυτό το καθεστώς, ακόμη και με την κατάρτιση πρότυπων συμβάσεων απασχόλησής τους, όπου προβλέπεται πληρωμή ανά μήνα.

Είναι όμως γνωστά τα φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν, οι σχολικές καθαρίστριες να μένουν απλήρωτες ακόμη και για πολλούς μήνες, παρ’ ότι παρείχαν τις υπηρεσίες τους.

Για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, δημιουργήθηκε μάλιστα από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, ειδικός διαδικτυακός τόπος, στον οποίο οι Δήμοι θα έπρεπε να αποστείλουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τις σχολικές επιτροπές, συμπληρώνοντας έναν πρότυπο πίνακα με την ονομασία «Sxolkatharist», ώστε μεταξύ άλλων να επιταχυνθεί η διαδικασία πληρωμών των σχολικών καθαριστριών.

Οι παρεμβάσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας δεν εξαντλούνται εδώ, καθώς μεταξύ άλλων:

• Ως προς τις πενιχρές απολαβές τους, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποκαθιστώντας την αδικία σε σχέση με τις απολαβές του τακτικού προσωπικού, εξασφάλισε αύξηση της τάξης του 20% των απολαβών τους, διαδοχικά με τις υπ’ αριθ. 7867 (Β’ 3083/06.09.2017) και υπ. αριθ. 71394/Υ1 (Β’ 1673/14.05.2019) ΚΥΑ του Υπ. Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και του Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών.

• με το άρθρο 113 του ν. 1892/1990, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 115 του ν. 4547/2018 προβλέφθηκε ότι οι καταρτιζόμενες συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών έχουν διάρκεια δύο -αντί για ένα- διδακτικά έτη. Όπως δε επισημάνθηκε συναφώς με την υπ’ αριθ. 36490/13.05.2019 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η προβλεπόμενη με την ως άνω διάταξη διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης έργου για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων των δύο (2) διδακτικών ετών είναι υποχρεωτική εκ του νόμου και άρα η μόνη επιτρεπτή.

• περαιτέρω, προβλέφθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 97 του ν. 4483/2017 ότι οι σχολικές καθαρίστριες δικαιούνται των αντίστοιχων Μέσων Ατομικής Προστασίας (γάντια ελαστικά μίας χρήσης κλπ, συμπεριλαμβανομένης της προβλεπόμενης χορήγησης φρέσκου γάλακτος στους χώρους εργασίας), ενώ

• προβλέφθηκε με το άρθρο 27 του ν. 4618/2019 και η ασφάλιση κατά τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Παρά τις ως άνω ευεργετικές διατάξεις και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις οι σχολικές καθαρίστριες ακόμη δοκιμάζονται με την καθυστέρηση των δεδουλευμένων τους.

Ήδη σήμερα, οι καθαρίστριες με σύμβαση έργου ανά την Επικράτεια δεν έχουν πληρωθεί για τη σχολική χρονιά που διανύουμε, κατά παράβαση των σχετικών συμβάσεων που έχουν υπογράψει, οι οποίες προβλέπουν πληρωμή ανά μήνα.

 

Με βάση τα ανωτέρω:

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

1) Γιατί δεν έχουν καταβληθεί τα ‘δεδουλευμένα’ στις σχολικές καθαρίστριες; (άλλωστε το ύψος της δαπάνης είναι γνωστό αφού οι συμβάσεις 2018-2019 των σχολικών καθαριστριών έχουν καταστεί διετείς)

2) Ποιο το χρονοδιάγραμμα καταβολής των εγγεγραμμένων πιστώσεων και ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των προβλεπόμενων αμοιβών στις σχολικές καθαρίστριες και μάλιστα ανά μήνα, όπως προβλέπεται στις συμβάσεις τους;

 

 

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

 

 

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη

 

Αλεξιάδης Τρύφων

 

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Βασιλικός Βασίλειος (Βασίλης)

 

Βέττα Καλλιόπη

 

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

 

Δρίτσας Θεόδωρος

 

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

 

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

 

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

 

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

 

 

 

 

Λάππας Σπυρίδωνας

 

Μάλαμα Κυριακή

 

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

 

Μάρκου Κωνσταντίνος

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μιχαηλίδης Ανδρέας

 

Μουζάλας Ιωάννης

 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Μπουρνούς Ιωάννης

 

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

 

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

 

Σαρακιώτης Ιωάννης

 

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

 

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

 

Σπίρτζης Χρήστος

 

Τζάκρη Θεοδώρα

 

Τζούφη Μερόπη

 

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 

Τσίπρας Γεώργιος

 

Φίλης Νικόλαος

 

Φωτίου Θεανώ

 

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

 

Χρηστίδου Ραλλία

 

Ψυχογιός Γεώργιος

f t g m

Τα τελευταία νέα